Wypożyczalnia odtwarzaczy cyfrowej książki mówionej dla osób niewidomych i słabowidzących – Edycja 2016

 

P  O  L  E  C  A  M  Y

darmowy eBook fantasy do pobrania

Książnica Pruszkowska korzysta ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

PIERWSZY TEST WIEDZY O PRUSZKOWIE

 

 

PIERWSZY TEST WIEDZY O PRUSZKOWIE DLA DOROSŁYCH

„CO WIESZ O PRUSZKOWIE?”

 

19 maja odbył się I Pierwszy Test Wiedzy o Pruszkowie – pod patronatem Prezydenta Jana Starzyńskiego.

Test wymyśliła Pani Halina Gniadek, a stronę organizacyjną wzięła na siebie Książnica Pruszkowska. Autorami pytań byli: Tadeusz Hubert Jakubowski, Marian Skwara oraz Andrzej Tomasz Malczyk.

Gościny użyczyła Szkoła Podstawowa nr 4 w Pruszkowie.

 

Protokół z posiedzenia Komisji ds Testu Wiedzy o Pruszkowie dla dorosłych.

Komisja stwierdza:

I miejsce zajął pan Wojciech Skolniak ( 62 pkt)

II miejsce zajął pan Paweł Makuch ( 51 pkt)

III miejsce, z jednakową ilością 50 pkt, zajęli:

pani Aneta Szydłowska

pani Zofia Muszel

pan Waldemar Misztal

pan Mirosław Wasilewski

Komisja w składzie:

Anna Markiewicz

Maria Stawska

 

Fotografie: Andrzej Tomasz Malczyk, więcej w naszej Galerii.

PIERWSZY TEST WIEDZY O PRUSZKOWIE

PIERWSZY TEST WIEDZY O PRUSZKOWIE
1. Jak w okresie I wojny światowej nazywała się ulica Majowa?
a. Trzeciego Maja
b. Główna
c. Żbikowska
2. Gdzie w okresie międzywojennym mieściła się księgarnia „Wiązanka” należąca do Marii Bednarskiej?
a. róg ul.Bolesława Prusa i ul.Kraszewskiego
b. róg ul.Bolesława Prusa i ul.Kościuszki
c. róg ul.Chopina i ul.Kościuszki
3. Kiedy powstała Straż Ogniowa w Pruszkowie i Żbikowie?
a. w 1911 roku
b. w 1912 roku
c. w 1913 roku
4. Kiedy powstało Towarzystwo Cyklistów w Pruszkowie?
a. w 1925 roku
b. w 1926 roku
c. w 1927 roku
5. Gdzie gromadzono pruszkowskich Żydów podczas likwidacji getta, przed przeniesieniem ich do getta w Warszawie ?
a. w Warsztatach kolejowych
b. w fabryce ołówków Majewskiego
c. w fabryce Mechaników
6. Kiedy powstał pierwszy szpital kolejowy przy ówczesnej ulicy Długiej (obecnie Władysława Broniewskiego)?
a. w 1898 roku
b. w 1900 roku
c. w 1904 roku
7. Kiedy powstała KOLEGIATA, czyli budynek administracyjny Warsztatów Kolejowych?
a. w 1897 roku
b. w 1899 roku
c. w 1900 roku
8. Kiedy powstał przystanek kolejowy w Pruszkowie, na jednotorowej wtedy linii Drogi Żelaznej Warszawsko – Wiedeńskiej?
a. w 1844 roku
b. w 1845 roku
c. w 1846 roku
9. Pałacyk w „Potuliku” określony również jako „Pałac Ślubów” wybudowany został w początku XIX wieku w stylu:
a. neoklasycznym
b. barokowym
c. eklektycznym
10. W pałacu Teichfeldów na rogu obecnej ul.Bolesława Prusa i Al.Armii Krajowej mieszkali właściciele fabryki:
a. ultramaryny
b. fajansów
c. pomp strażackich
11. Do kiedy kursował tramwaj konny na ul.Starowiejskiej (obecnie ul.Tadeusza Kościuszki)?
a. do 1911 roku
b. do 1912 roku
c. do 1913 roku

12. Czy obecna ul.Kraszewskiego to dawna:
a. Szeroka
b. Wygodna
a. Prosta
13. W 1905 roku oddano do użytku działający do dnia dzisiejszego szpital przy ówczesnej ul.Pęcickiej obecnie Al.Armii Krajowej. Czy nazwa tego szpitala „Wrzesin” pochodzi od:
a. nazwy jego najbliższej okolicy
b. nazwy miesiąca w którym ukończono jego budowę
c. nazwiska jednego z lekarzy
14. Jak nazywał się pierwszy i długo jedyny „nadworny” fotograf w Pruszkowie?
a. Dawid Abramowicz
b. Dawid Abramowski
c. Abram Dawidowski
15. Spółdzielczy Dom Handlowy przy ul.Tadeusza Kościuszki powstał na fali odwilży jako odpowiedź na realizm socjalistyczny w architekturze. Kiedy to było?
a. w 1960 roku
b. w 1961 roku
c. w 1962 roku
16. Skąd przybyła niezwykle zasłużona dla Pruszkowa rodzina Hoserów?
a. z Czech
b. z Węgier
c. ze Słowacji
17. Jak nazywał się pierwszy klub piłkarski w Pruszkowie z prawdziwym boiskiem i z prawdziwymi bramkami, zorganizowany przez „Amerykanów”, czyli przez pracowników fabryki Mechaników?
a. Jutrzenka
b. Zorza
c. Victoria
18. Kto był fundatorem Domu Kolejarza w Pruszkowie?
a. Członkowie Związku Zawodowego Kolejarzy
b. Dyrekcja PKP
c. Organizacje Społeczne działające w Pruszkowie
19. Basen kąpielowy na terenie Fabryki Ołówków St.Majewskiego naprzeciw dworca PKP został oddany do użytku:
a. w 1960 roku
b. w 1961 roku
c. w 1962 roku
20. Kiedy koedukacyjne gimnazjum im. Tomasza Zana zostało przeniesione z ul.Warsztatowej na ul.Klonową ( obecnie ul. Ignacego Daszyńskiego)?
a. w 1929 roku
b. w 1930 roku
c. w 1931 roku
21. Przy Al.Niepodległośći miało być pruszkowskie „Forum”, ale nic z tego nie wyszło. Postawiono tylko na postumencie „Pomnik” radziecki czołg ds.-2. „Poświęcono” go w dniu 1 maja, którego roku?
a. 1968
b. 1969
c. 1970
22. Kiedy „Kościuch” stał się jedenastoletnią szkołą ogólnokształcącą, przekształconą później w drugie liceum ogólnokształcące w Pruszkowie?
a. w 1951 roku
b. w 1952 roku
c. w 1953 roku
23. Ile w okresie międzywojennym kosztował bilet trzeciej klasy ze stacji Pruszków do stacji Warszawa – Główna? (dla ułatwienia podaję,że za przejazd 1km płaciło się 4 grosze)
a. 64 grosze
b. 68 grosze
c. 72 grosze
24. Skąd się wzięła nazwa ul.Cedrowej (obecnie ul.Obrońców Pokoju)?
a. bo rosły przy niej cedry
b. bo jej pierwszymi mieszkańcami była rodzina Cedrowskich
c. bo tuż za murem na tej ulicy był magazyn drzewa cedrowego dla potrzeb Fabryki Ołówków St.Majewskiego
25. Osiedle mieszkaniowe „Grafitowe” powstało na terenie dawnej fabryki:
a. fajansowej
b. mechaników
c. ołówków
26. Gdzie mieści się Chrześcijański Ośrodek Kultury?
a. przy kościele na Żbikowie
b. przy kościele w Pruszkowie (św.Kazimierza)
c. przy kościele w Tworkach

27. Na facjatce na plebanii kościoła Żbikowskiego w 1948 roku zamieszkiwał ksiądz-poeta Jan Twardowski. Był to początek jego drogi kapłańskiej. Jak pokonał on drogę z dworca PKP do tej plebanii?
a. pieszo
b. dorożką
c. na rowerze
28. Kto był autorem Pomnika 16-stu Przywódców Podziemnego Państwa Polskiego?
a. architekt Roman Guzecki
b. architekt Karol Żarski
c. architekt Krzysztof Stańczyk
29. Gdzie w Pruszkowie mieści się Plac Mechaników (bardzo piękny)?
a. przy ul.Stalowej
b. przy ul.Ołówkowej
c. przy ul.Cedrowej (obecnie ul.O brońców Pokoju)
30. Kiedy oddano do użytku Muzeum Dulag 121?
a. w 2009 roku
b. w 2010 roku
c. w 2011 roku
31. Kiedy w miejsce spalonego w 1915 roku starego dworca PKP wybudowano i oddano do użytku nowy dworzec PKP?
a. w 1925 roku
b. w 1926 roku
c. w 1927 roku
32. W 1927 roku została uruchomiona kolej EKD – poprzedniczka obecnej WKD.W którym to było miesiącu?
a. w październiku
b. w listopadzie
c. w grudniu
33. Osada Pruszków – poprzedniczka naszego miasta, powstała na terenie:
a. wsi Józefów czyli Pruszków
b. dóbr Tworki
c. gruntów włościan wsi Żbików
34. W listopadzie 1916roku trzy osady w Guberni Warszawskiej: Otwock,Piaseczno i Pruszków uzyskały prawa miejskie. Jakiego dnia to było?
a. 11 listopada
b. 12 listopada
c. 13 listopada
35. Ile przed drugą wojną było przejazdów kolejowych w Pruszkowie?
a. jeden
b. dwa
c. trzy
36. Ile przed drugą wojną było kuźni w Pruszkowie?
a. jedna
b. dwie
c. trzy
37. Ile przed drugą wojną było restauracji w Pruszkowie?
a. jedna
b. dwie
c. trzy
38. Gdzie przed drugą wojną w Pruszkowie można było wynająć łódki?
a. na stawie w parku Anielin
b. w „Potuliku”
c. na Utracie
39. Na której z ulic Pruszkowa (nie na całej) po raz pierwszy położono asfalt:
a. na ul.Klonowej – obecnie ul.Daszyńskiego
b. na ul.Cedrowej – obecnie ul.Obrońców Pokoju
c. na ul.Chopina
40. Ile przed drugą wojną było ogólnodostępnych parków w Pruszkowie?
a. jeden
b. dwa
c. trzy
41. Ilu mieszkańców liczył Pruszków w 1939 roku?
a. 8000
b. 18000
c. 28000
42. Przy jakiej ulicy w Pruszkowie mieszkał poeta Jan Lechoń?
a. ul.Stalowa
b. ul.Ołówkowa
c. ul.Szczęsna
43. Jakie było najbardziej popularne oświetlenie mieszkań w Pruszkowie podczas okupacji niemieckiej?
a. świece
b. lampy naftowe
c. karbidówki
44. Gdzie w czasie okupacji niemieckiej była kopalnia torfu w Pruszkowie?
a. przy ul.Torfowej
b. przy ul.Zacisze
c. na łąkach między ul.Topolową , a boiskiem piłkarskim ZNICZ.
45. Przy jakiej ulicy przed druga wojną mieścił się komisariat (posterunek) Policji Państwowej?
a. ul.Klonowej
b. ul.Parkowej
c. ul.Kraszewskiego
46. Kiciarze to:
a. miłośnicy kotów
b. uczniowie przyszywający sztuczne kitki do plecaków
c. chłopaki, którzy dzielili się z okupantem niemieckim polskim węglem, zrzucając go z wagonów towarowych podczas jazdy pociągów
47. Kiedy zakończono budowę bloków mieszkalnych na terenie Warsztatów kolejowych?
a. 1 września 1938
b. 1 czerwca 1939
c. 1 września 1939
48. Jak nazywał się drewniany dom przy ul.Harcerskiej późniejszej ul.Prusa, w którym bywali Bolesław Prus i Helena Modrzejewska?
a. Dom pod Topolkami – Topolki
b. Słoneczny
c. Gościnny
49. Kiedy trakcja parowa z Pruszkowa do Warszawy została zastąpiona trakcją elektryczną?
a. w 1936 roku
b. w 1937 roku
c. w 1938 roku

50. Przedwojenna nazwa obecnej ulicy Armii Krajowej to
a.Nadarzyńska
b.Pęcicka
c.Chemiczna

51. Przedwojenna nazwa obecnej ulicy Bohaterów Warszawy to
a.6 Sierpnia
b.Legionowa
c.Tworkowska

52. Pierwotna nazwa obecnej ulicy Bolesława Prusa to
a.Warszawska
b.Helenowska
c.Grodziska

53. Ostatnim przedwojennym burmistrzem Pruszkowa był?
a.Stanisław Gruszczyński
b.Józef Cichecki
c.Jan Szczepkowski

54. Jakub Teichfeld założył w Pruszkowie
a.fabrykę wyrobów fajansowych
b.fabrykę farb drukarskich
c.fabrykę ultramaryny

55. Gdzie mieściła się siedziba władz miasta w 1939 r.?
a.Klonowa 9
b.Kraszewskiego 13
c.Stalowa 3

56. Gdzie znajdował się komisariat Policji Państwowej w 1939 r.?
a.Stalowa 3
b.Klonowa 9
c.Prusa 3

57. Gdzie znajdował się żydowski dom modlitwy (synagoga)?
a.przy ul. Prusa róg Niecałej
b.przy ul. Krótkiej róg Kraszewskiego
c.przy ul. Komorowskiej róg Ceramicznej

58. Ile pruszkowskich rodzin otrzymało izraelskie medale „Sprawiedliwy wśród narodów świata”?
a.3 (9 osób)
b.2 (6 osób)
c.4 (7 osób)

59.Którazponiżej podanych ulic w okresie okupacji hitlerowskiej znajdowała się w środku pruszkowskiego getta?
a.Zakątna
b.Krótka
c.Srebrna

60. Kiedy miała miejsce deportacja pruszkowskich Żydów do warszawskiego getta?
a.12 marca 1941
b.30 stycznia 1942
c.31 stycznia 1941

61. Kiedy miało miejsce pierwsze posiedzenie pruszkowskiej Rady Miejskiej?
a.21 maja 1917
b.15 grudnia 1916
c.18 stycznia 1917

62. Kto jest autorem książki „Dzielnica Milionerów”?
a.Tadeusz Jakubowski
b.Henryk Krzyczkowski
c.Jan Szczepkowski

63. Gdzie w okresie międzywojennym mieściła się biblioteka publiczna?
a.przy ul. Kościuszki
b.przy ul. Kraszewskiego
c.przy ul. Prusa

64. Przy jakiej ulicy spędził dzieciństwo i młodość autor książki „Dzielnica Milionerów”?
a.Klonowa
b.Chopina
c.Stalowa

65. Kiedy w 1939 r. wojska niemieckie zajęły Pruszków?
a.8 września
b.9 września
c.12 września

66. Najstarsza pruszkowska piekarnia mieści się przy ulicy
a.Bohaterów Warszawy
b.Kościelnej c.Andrzeja

67. Który z niżej wymienionych znanych pruszkowian nie był lekarzem
a.Edward Gustaw Steffen
b.Władysław Mazurkiewicz
c.Leszek Wolfram

68.W którym roku powstała Książnica Pruszkowska :
a.1903
b.1918
c.1945
69.W którym roku odbył się plebiscyt zakazujący sprzedaży alkoholu w Pruszkowie
a.1916
b.1928
c.1935
70.Ile edycji miał w Pruszkowie „Salonik z kulturą”
a.16
b.19
c.22
71.Którą rocznicę uruchomienia obchodziła kolejka WKD
a.75
b.60
c.90
72.Autorem której książki o Pruszkowie jest Henryk Krzyczkowski
a.Dzielnica Milionerów
b.Pruszków Dawno Temu
c.Ostatni rozkaz
73.W którym roku odbył się jubileuszowy XX Rock Piknik w Pruszkowie
a.2015
b.2011
c.2016
74.Kto jest patronem MOK w Pruszkowie
a.Aleksander Kamiński
b.Henryk Sienkiewicz
c.Bolesław Prus

75.Którego liceum absolwentką jest Alicja Majewska
a.Liceum TOMASZA ZANA
b.Liceum TADEUSZA KOŚCIUSZKI
c.Zespołu Szkół Ogólnokształcących i sportowych w Pruszkowie
76.Od kiedy ukazuje się Głos Pruszkowa
a.1923
b.1919
c.1935
77.Ile było kin w Pruszkowie w okresie PRL
a.4
b.3
c.1

78.W którym roku Ryszard Szymczak zdobył złoty medal w piłce nożnej
a.1968
b.1972
c.1976
79.Którą rocznice powstania obchodzi Miejski Klub Sportowy „ZNICZ”
a.80
b.95
c.75
80.Kogo pokonali Koszykarze MAZOWSZANKI wywalczając tytuł Mistrza Polski
a.Śląsk Wrocław
b.Polonia Przemyśl
c.Stal Bobrek
81.W którym sezonie Koszykarki Lidera Pruszków AWANSOWAŁY do 1 Ligi żeńskiej
a.2006/2007
b.2008/2009
c.2007/2008
82.Kiedy zaczęto grać w koszykówkę
a.1918
b.1921
c.1932
83.Której dyscypliny był trenerem Krzysztof Żolik
a.Koszykówki
b.Piłki nożnej
c.Hokeja
84.W którym sezonie po raz pierwszy Drużyna Znicza Pruszków piłka NOŻNA AWANSOWAŁA po raz I do LIGI
a.2005/2006
b.2006/2007
c.2008/2009

85.W jakiej dyscyplinie reprezentował Polskę Radosław Majewski
a.Piłka NOŻNA
b.KOSZYKÓWKA
c.KOLARSTWO

I TEST WIEDZY O PRUSZKOWIE – ROZWIĄZANIE

1.a                                  

 

2.c                                  27.a

 

3.b                      28.b

4.c                                   29.a

5.a                                  30.b

6.c                                  31.b

7.b                                  32.c

 

8.b                                 33.a

9.a                                 34.c

10.b                               35.c

11.c                               36.c

12.a                               37.c

13.b                              38.a

14.a                              39.a

15.b                              40.b

16.a                              41.b

17.c                              42.a

18.a                              43.c

19.a                              44.c

20.b                             45.a

21.b                             46.c

22.a                             47.c

23..b                            48.a

24.c                             49.c

25.c

26.a

Odpowiedzi  na  pytania  wybrane  pan Skwara.

50.b

51.a

52.b

53.a

54.a

55.c

56.b

57.a

58.a

59.a

60.c

61.a

62.b

 

63.a

64.c

65.a

66.b

67.b

Odpowiedzi   na  pytania  P.Malczyka

 

68.a

69.b

70.c

71.c

72.a

73.a

74.a

75.a

76.b

77.b

78.b

79.b

80.b

81.b

82.c

83.a

84.b

85.a

 

 

 

 

 

 

Regulamin I Testu Wiedzy o Pruszkowie dla Dorosłych „Co wiesz o Pruszkowie?”

 

  1. Organizatorem I Testu Wiedzy o Pruszkowie dla Dorosłych „Co wiesz o Pruszkowie?” jest Ośrodek Aktywizacji Seniorów „AS” w Pruszkowie oraz Książnica Pruszkowska. Współorganizatorem jest Szkoła Podstawowa nr 4 im. Jana Pawła II w Pruszkowie.
  2. Zasady uczestnictwa:
  3. a) test przeznaczony jest dla pełnoletnich mieszkańców Pruszkowa;
  4. b) warunkiem uczestnictwa w teście jest rejestracja telefoniczna do 18 maja 2018 r. Osobą przyjmującą zgłoszenia jest pani Halina Gniadek, nr telefonu: 668 523 506;
  5. c) każdej zgłaszającej się osobie zostanie przypisany numer porządkowy, którym będzie posługiwała się komisja konkursowa, by zapewnić anonimowość i obiektywną ocenę uczestników;
  6. d) uczestnicy testu wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu dokumentacji i upowszechnienia wyników konkursu (zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997 z późniejszymi zmianami Dz. U. 133/97). Do publicznej wiadomości zostaną podane jedynie nazwiska laureatów konkursu;
  7. e) uczestnicy testu wyrażają zgodę na zarejestrowanie, utrwalenie oraz rozpowszechnianie swojego wizerunku – w nieograniczonym czasie, w każdej formie – w celu promocji testu.
  8. Organizacja testu:
  9. a) test odbędzie się 19 maja 2018 r. o godzinie 12.00 w Szkole Podstawowej nr 4
    Jana Pawła II w Pruszkowie (ul. Hubala 4);
  10. b) uczestnicy testu są zobowiązani do wcześniejszego przybycia (godzina 11.30);
  11. c) w trakcie rozwiązywania testu uczestnicy nie mogą korzystać z żadnych pomocy naukowych ani urządzeń elektronicznych, a także porozumiewać się pomiędzy sobą;
  12. d) uczestnicy zakreślają jedną z trzech podanych odpowiedzi znakiem X.
  13. e) ogłoszenie wyników odbędzie się tego samego dnia – około godziny 13.30.
  14. Organizator przewiduje trzy nagrody rzeczowe – odpowiednio za I, II i III miejsce – które zostaną wręczone w dniu konkursu. Ponadto, każdy z uczestników testu otrzyma na pamiątkę książkę Tadeusza Huberta Jakubowskiego, który może podpisać ją na miejscu.

                                                                                                                                       Halina Gniadek